“10 златни години за София”

По сигнал на гражданин, р-н Възраждане
04.07.2023
Премахват павилионите до входа на КАТ
10.07.2023

Инж. Иван Ивановуправлява столицата 10 години, 3 месеца и 15 дни. Той е бил кмет в периода 25 май 1934 – 9 септември 1944 г. Този период историците наричат “10 златни години за София”.
По време на неговото управление започва планомерното изграждане на важните сгради на:
▶️ Съдебната палата,
▶️ Народната библиотека,
▶️ Българска народна банка,
▶️Министерство на вътрешните работи,
▶️ Централната сграда на Софийския университет,
▶️ зала „България“.
И още паметникът на Патриарх Евтимий,
▶️ Музикалния театър,
▶️ сградата на Столична община.
Осъществява реформи в управлението на общината, с които се подобрява дейността ѝ. Разходите на кметството се публикуват в списание „Сердика“. Тогава Бояна, Горна баня, Драгалевци, Дървеница, Красно село, Княжево, Надежда и Слатина се присъединяват към София.
🌳 Улиците се павират, ремонтират се и се модернизират Борисовата градина и Южния парк. Коритата на Владайската и Перловската река се облицоват с камък.
Общината построява “Родилен дом за бедни гражданки” и трапезарии за бездомници. Още едно от важните неща, които остават непокътнати, са чертежите на бъдещия язовир “Искър”. Кметът ги крие от бомбардировките във водната централа в Мала църква.
❗️След Деветосептемврийския преврат инж. Иванов е арестуван. Първоначално обвиненията срещу него са икономически, а после и политически. На 22 април 1945 г. е осъден от Народния съд на смърт. След обжалване, присъдата му е намалена на 15 години строг тъмничен затвор. На 9 декември 1946 г. е помилван и освободен от затвора.
През 1948 г. е съдебно реабилитиран. По нареждане на Георги Димитров е включен в хидротехническото строителство в България. Възстановено е правото му на работа като инженер.
Днес можем да се разходим по “Алеята на инженер Иван Иванов” край Бистрица. Кръстена така в знак на признателност към делото му.


📣 Изпращайте ни сигнали и снимки на info@za-sofia.bg и тук на официалната ни страница!
💛 Ние също имаме нужда от вас! С вашата помощ ще продължим работата и развитието си!
Подкрепете ни: https://za-sofia.bg/
✅ ЗА София и тук ЗА вас!
Източници: “24 часа спомен, www.spomen.bg”, Уикипедия, Снимка: архив 168 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *