Царският спомен край София, р-н Панчарево

Приказката продължава зиме и лете…
07.07.2021
“Велика България” изгря на спирките на столичния градски транспорт, р-н Люлин
15.07.2021

⚜️ Това е “Царската гара” в село Казичене, Район “Панчарево” Столична община. Построена е 1910г, тук са посрещали гостите на цар Фердинанд преди да ги откарат в двореца “Врана”. През годините тя е място, на което се преплитат исторически събития и хора.

❗️Сградата е обявена за недвижима ценност с местно значение преди повече от 10 години, след като е имало опити да бъде срутена тайно от обществото. Теренът е собственост на Национална компания железопътна инфраструктура. Но сградата не е тяхна?! Миналата година започнаха проектите за реновиране на гара “Казичене” и влаковото трасе София-Пловдив-Свиленград, но за царската постройка средства няма.

⚠️ През 2017г е изготвен проект за нов акт за държавна собственост на Националната компания железопътна инфраструктура, с цел да се включи и сградата. Тази стъпка може би предполага и бъдещето й. И изведнъж сто годишната история приключва тук, в чакане на решението…

❓Кой отговаря за разрушеното ни достойнство?

❓Кога “Царската гара” ще върне блясъка си? За София се заема с битката за достойнството на историята ни.

✅ Изпращайте ни сигнали и снимки на електронната ни поща. Както и тук на официалната страница на За София! Благодарим Ви за сигналите и подкрепата!
💛 ЗА София и тук ЗА вас!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *