Имало едно време…

Протест за искане на оставката на Росина Станиславова
09.06.2021
Сагата с косенето продължава, р-ни Младост и Овча Купел
16.06.2021

Имало едно време една голяма Столична община, която била известна със своите чиновнически мъки по темата с местата в детските градини.

💐 Всяка пролет въздухът се нажежавал от думите „няма места за всички деца“, а напрежението сред родителите – с нож да го режеш. В началото, столичният кмет Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova успешно играела главната роля на “Продавачът на надежди”. ➡️ До 2 години ще има място за всяко дете, до 3 години ще осигурим места за децата от 3 до 6 години ⬅️, казваше чаровно тя. Докато родителите се чудели откъде всъщност изгрява слънцето, проблемът се задълбочавал.

🧸 Недостигът на места в детските градини заприлича на лавина, която помете не само хиляди столични семейства, но и заместник-кмета Доц. д-р Тодор Чобаноов. Докато той най-нагло обясняваше на родителите „Такъв е живота!”, по повод жребия за броените свободни места, малшансът настигна и него. Е, вече не е част от проблема.

📈 Картината с детските градини в София прилича на “Приказка за стълбата”, която води надолу. Безброй обещания, нови строежи, безброй протести и накрая… отново над 10 000 деца не са приети в детска градина. Дежавю или история с предизвестен край – знаем само, че 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣г ще остане в историята с най-големият брой недостиг на места в детските градини! Засега. Колкото по-големи стават проблемите в сектора на столичното образование, толкова по-директни и бързи решения трябва да търсим.

📣 Нашите предложения за по-добър сценарий през идната 2022г:
1️⃣ Преди всичко трябва да се направи истински, задълбочен и експертен анализ на проблема с недостига на места. Хвърляме ръкавицата към новият заместник-кмет Мирослав Боршош.
2️⃣ Да се мисли стратегически и да не се отстъпва хаотично пред граждански натиск, застанал зад една обща кауза. София е голям град, прилича на домино. Ако отстъпиш по една тема, рано или късно, колоната ще те затрупа.
3️⃣ Ние от За София поискахме информация по ЗДОИ от Столична община, за броя на местата в столичните градини. През 2017 г. местата са били 47 043, а днес – 4 години по-късно и след десетки нови градини, имаме 42 719 места за нашите деца. Не бързайте да си късате дипломата! Аритметиката не е толкова проста. Причината е в промяната на нормативните документи за броя деца в групите. Добро принципно решение, но без анализ на последствията в перспектива!
4️⃣ Политическа воля за улесняване и подобряване на системата за ваучери за неприетите деца. В момента, тя не обхваща най-малките сред неприетите, където всъщност са огромните проблеми. Не можеш да решиш проблема, ако замижиш! Ясна карта на строителството на детски градини и поемане на персонална отговорност при забавяне или проблем. Кметът на Район „Лозенец” СО , Константин Павлов – кмет на район Лозенец умело лавира в обясненията за забавянето на нова детска градина там и се крие зад гърба на предишния кмет и екипа на СО. Истината е, че родителите не се интересуват кой е виновен.

⚠️ Завършваме с философски думи в една история с неясен край: „От децата можем да научим много неща. Например докъде стига търпението ни!“, Франклин Джоунс.

✅ Изпращайте ни сигнали и снимки на електронната ни поща. Както и тук на официалната страница на За София! Благодарим Ви за сигналите и подкрепата!
💛 ЗА София и тук ЗА вас!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *